NUMMER TWEE DOET ER NIET TOE!

Nummer twee doet er niet toe!

Even een korte kennistest…

  • Wie eindigde er achter Usain Bolt, op de 100 meter sprint tijdens de Olympische spelen van 2012?
  • Wie eindigde er achter Duitsland, op het Wereldkampioenschap voetbal in 2014?
  • Wie eindigde er achter Epke Zonderland, aan de rekstok tijdens de Olympische spelen van 2012?

Sport is mooi, maar niet vergelijkbaar met verkoop

Binnen de sport krijgt de beste verliezer en de één na beste verliezer een medaille. De beste verliezer krijgt een zilveren medaille. De één na beste verliezer krijgt een bronzen medaille. Dit is een schitterend gebaar. En een zilveren medaille of een bronzen medaille is voor 85% van de wereld sportbevolking niet eens haalbaar. Dus: je kunt met recht trots zijn op deze medailles.

Binnen de verkoop telt maar één plek

Als je niet op de eerste plek eindigt, bijvoorbeeld als je nog met één mogelijke leverancier overgebleven bent, wordt je tweede. En dan heb je in feite het meeste ‘betaald’ om als tweede te eindigen. En ik weet zeker dat het niet je intentie is om als tweede te eindigen, hoe mooi ‘een zilveren medaille’ dan ook is.

Hoe zorg je dan dat je op de eerste plek komt?

Zomaar een aantal tips om “beter te worden, zonder dat je daarvoor ziek hoeft te zijn”.

  • Schrijf je in op een nieuwsbrief met tips over verkoop;
  • Bezoek seminars waar het gaat over wat de huidige klant wil;
  • Lees boeken over verkoop, coaching en inkoop.

Verkoop blijft mensenwerk

Uiteindelijk blijft verkoop mensenwerk (even afgezien van online verkoop). En mensenwerk betekent o.a. dat je je volledig afstemt op de klant (=empathisch vermogen), dat je blijft luisteren naar de klant ook al hoor je niet wat je precies wilt horen (=actief luisteren) en dat je relevant blijft voor de klant met de producten en oplossingen die je aanbiedt.

Wat je ook doet en waar je dat ook doet, zorg dat je blijft ontwikkelen. Je kunt goed zijn in wat je doet, maar zet de volgende stap van “goed naar geweldig”. Investeer in jezelf en daarmee in je resultaten.