WAAROM ATTITUDE MEER TELT DAN IQ

I am possible

Waarom attitude meer telt dan IQ

The iceberg illusion

Een paar dagen geleden kwam ik de afbeelding van The Iceberg Illusion weer tegen en dacht direct: de belangrijkste vaardigheid om succesvol binnen sales te zijn ontbreekt! Namelijk attitude, oftewel houding! Deze blog gaat over de voornaamste houding die je succes beïnvloed: de Growth Mindset.

Growth Mindset

Waarom attitude meer telt dan IQ

Als het gaat om succes in sales is het makkelijk om te denken dat mensen gezegend met een hoog IQ het beter doen dan mensen met een lager IQ. Nieuw onderzoek van de Stanford University laat echter iets anders zien.

Psycholoog Carol Dweck heeft haar hele carrière besteed aan één onderwerp: houding (= oorzaak) en de prestaties die daaruit volgen (= gevolg). Haar laatste studie toont aan dat jouw houding binnen sales een betere voorspeller is van succes dan de hoogte van je IQ.

Dweck ontdekte dat er twee vormen van mentaliteit zijn: een vaste mentaliteit (een fixed mindset) of een groeimentaliteit (een growth mindset).

Het commerciële landschap verandert continue

Met een vaste mentaliteit, geloof je dat je bent wie je bent en je niet kunt of wilt veranderen. Dit schept problemen als je binnen sales wordt uitgedaagd. En al helemaal omdat het commerciële landschap continue verandert. Hierdoor kun je je overweldigd voelen waardoor je niet inspeelt om de veranderende markt.

Growth Mindset

Sales met een Growth Mindset geloven dat ze zich kunnen aanpassen en daarmee verbeteren. Uiteraard kost dit moeite en inspanning. Maar ze presteren beter dan sales met een vaste mentaliteit. Zelfs als ze een lager IQ hebben. Sales met een Growth Mindset omarmen uitdagingen en behandelen die als kansen (= opportunities) om iets nieuws te leren.

Mindset van talenten

De beslissende factor in het leven is hoe je omgaat met tegenslagen en uitdagingen

Gezond verstand suggereert dat het hebben van een IQ het zelfvertrouwen aanwakkert. Dit doet het zeker, maar alleen als het deze mensen voor de wind gaat. De beslissende factor in het leven is hoe je omgaat met tegenslagen en uitdagingen. Sales met een Growth Mindset ‘verwelkomen’ tegenslagen met open armen.

Volgens Dweck, is succes in het leven vooral hoe je omgaat met falen. Ze beschrijft de aanpak van het falen van mensen met de groeimentaliteit op deze manier:

Falen is informatie. We labelen het als falen, maar het is meer als: dit werkte niet en ik ben een probleemoplosser, dus probeer ik het op een andere manier

Ongeacht aan welke kant van de grafiek je staat, kun je veranderingen doorvoeren en daarmee een Growth Mindset ontwikkelen. Hoe prettig is dat om te lezen? Wat volgt zijn een aantal strategieën die je helpen bij je eigen ontwikkeling. Het resultaat is een beter ontwikkelde Growth Mindset en zelfs meer plezier.

Blijf niet hulpeloos

Er zijn altijd ogenblikken waarop jij en ik ons hulpeloos voelen. De uitdaging is hoe je reageert op dat gevoel. We kunnen er ofwel van leren (= progressie) of ervan dieper in de put raken (= depressie). Er zijn talloze succesvolle mensen die niet zo ver gekomen zouden zijn als ze bezweken waren aan hulpeloosheid.

  • Walt Disney werd ontslagen uit de Kansas City Star, omdat hij “een gebrek aan verbeelding had en geen goede creatieve ideeën”.
  • Oprah Winfrey werd ontslagen van haar baan als een presentatrice in Baltimore vanwege haar “te grootte emotionele betrokkenheid bij haar verhalen”.
  • Henry Ford had twee mislukte autobedrijven voorafgaand aan het slagen met Ford.
  • Steven Spielberg werd meerdere keren afgewezen door de USC Cinematic Arts School.

Stel je voor wat er gebeurd zou zijn als één van deze mensen zich hierdoor had laten leiden? Mensen met een Growth Mindset voelen zich minder hulpeloos, omdat ze weten dat om succesvol te zijn, je bereid moet zijn om hard te vallen om vervolgens terug stuiteren. Dit bepaalt uiteindelijk hun succes.

Een inspirerende clip over hoe Michael Jordan faalde en daarmee omging is te zien op Youtube.

Wees gepassioneerd

Gepassioneerde mensen streven hun passies (soms meedogenloos) na. Er zijn altijd mensen die van nature meer getalenteerd zijn dan jij en ik. Maar wat jij en ik missen aan talent, compenseren wij door onze passie. Gepassioneerde mensen hebben een passie die hen drijft en streven naar uitmuntendheid.

  • Warren Buffet raadt het vinden van je ware passies aan, met behulp van de 5/25 techniek: noteer de 25 dingen die je het meest belangrijk vindt. Vervolgens ga je selecteren middels de dillemma-methode: als ik wel het eerste had en niet het tweede, of wel het tweede en niet het eerste, wat zou ik dan kiezen. Ga door tot je er vervolgens 5 overhoud.

Je kunt ook de test van de Gallup-organisatie doen, de zogenaamde Strength Finder.

Onderneem actie

Het is niet dat mensen met een Growth Mindset in staat zijn om al hun angsten te overwinnen. Zij zijn niet moediger dan jij en ik. Ze weten alleen beter dat angst een verlammende emotie (= freeze reactie) is. En dat de beste manier om deze verlamming te overwinnen, actie ondernemen is. Mensen met een Growth Mindset zijn zich bewust dat er niet zoiets als een echt perfect moment bestaat om vooruit te gaan en progressie te boeken. Dus waarom wachten op dat moment? Het ondernemen van actie verandert je zorgen en bezorgdheid over het falen, in positieve energie (= focus).

Zet de extra stap (of twee)

Gepassioneerde mensen geven zich helemaal zelfs op hun ergste dagen. Ze zijn bijna altijd bereid om die extra stap te zetten. Zelf had ik vroeger een hekel om aan mijn conditie te werken bij de plaatselijke voetbalclub (AVV Sloterdijk) Tijdens één van de trainingen moesten wij richting de molen lopen. Onderwerg baalde ik enorm en wilde opgeven. Onze trainer, Herman Kortekaas, bleef maar op mij inpraten. Dat ik het wel kon en alleen moest doorzetten. Als ik weer terugdenk aan dat moment zijn dit de momenten die van invloed geweest zijn voor mijzelf. Ik weet zeker dat jij ook dit soort momenten gehad hebt. Als je altijd grenzen stelt aan wat je doet, fysiek of mentaal, verspreid deze houding zich over alle onderdelen van je leven. Wat zou het je opleveren als je denkt dat er geen grenzen zijn? Er zijn verschillende niveaus, zeker. Maar je moet daar niet blijven; je moet verder gaan naar het volgende niveau. Als het je “doodt”, doodt het je. Een mens moet zijn niveau constant overschrijden. ”

Als je niet iedere dag een beetje beter wordt, dan word je iedere dag een beetje minder. Stilstand is immers achteruitgang. Is dat wat je wilt?

Verwacht resultaten

Mensen met een Growth Mindset weten dat ze van tijd tot tijd falen. Maar dat weerhoudt hen niet om resultaten te verwachten. Als je resultaten verwacht, houdt dit je gemotiveerd. En motivatie voedt je passie. Immers, als je denkt dat je niet gaat slagen, waarom zou je dan wel slagen? (= self fulfilling prophecy).

Wees flexibel

Iedereen ontmoet onverwachte tegenspoed. Mensen met een Growth Mindset omarmen tegenspoed als een middel voor verbetering. Dit in tegenstelling tot iets dat ze tegenhoudt. Wanneer een onverwachte situatie een hen uitdaagt, passen ze hun gedrag net zo lang aan totdat ze resultaten gaan ervaren.

Klager

Klaag niet wanneer de dingen niet op jouw manier gaan

Klagen is een duidelijk teken van een vaste mentaliteit. Iemand met een Growth Mindset zoekt kansen in alles, dus is er veel minder ruimte voor klachten. Zet je klagen om in energie en je zult zien dat je jezelf vooruit jaagt.

Dus?

  • Hou je reacties op verschillende situaties eens bij.
  • Bekijk de afbeelding in deze blog nog eens en bepaal aan welke kant je zit.
  • Pas je gedrag aan met de bovenstaande tips.