WAT LEIDDE TOT BILL GATES’S SUCCES?

Wat leidde tot Bill Gates’s succes?

Als je op zoek bent naar een succesvol rolmodel, denk dan eens aan Bill Gates. Microsoft, het bedrijf dat hij oprichtte, creëerde een hele industrie. En hij bereikte ook zijn droom: op ieder bureau een personal computer.

Dus…wat leidde tot het succes van Gates? Natuurlijk was hij op de juiste plaats op het juiste moment met het juiste concept voor een product. Maar in de loop der jaren wijst hij ons ook op de houding en mindset die nodig is voor succes. Deze mindset is een goede gids voor iedereen, op elk gebied.

Wat is onderdeel van een succesvolle houding?

Leer om ‘nee’ te zeggen.

Dit advies kreeg Gates van Warren Buffett. Uiterst nuttig, of je nou rijk of succesvol (of niet) bent. Er is altijd een overschot aan kansen en dingen om te doen. Maar er is ook een tekort aan tijd als je niet de juiste keuzes maakt. In huidige drukke wereld, is het essentieel om te weten wanneer en hoe je ‘nee’ moet zeggen. Of dit nou gaat om projecten, sociale uitnodigingen of andere verzoeken. Tijd is kostbaar en komt niet meer terug. Wat is er belangrijk? Focus daar je aandacht op.

Omarm kritiek.

“Omarm slecht nieuws om te leren waar je de meeste verbetering nodig hebt”. Kritiek is een gratis advies tot verbetering. Hoewel kritiek niet altijd prettig overkomt, geef of ontvang jij kritiek met een positieve intentie. Namelijk, om beter te worden of de ander beter te laten worden. Zonder kritiek is je leerproces langer en je groei veel trager. Als je luistert naar kritiek krijg je een ander perspectief. En vaak is dit een perspectief waar je zelf niet bij stil stond.

Wees optimistisch.

Het kan moeilijk zijn om optimistisch te zijn in een wereld waar zoveel dingen lijken mis te gaan. Maar zonder optimisme, zou niemand ooit beginnen met een bedrijf, investeren in een nieuw idee, of een nieuw product uitproberen. Stephen Covey schreef het in zijn boek de 7 habits al; richt je op je circel van invloed!

Wees bereid om te falen.

“Succes is een waardeloze leraar. Het verleidt slimme mensen in het denken dat ze niet kunnen verliezen”.  Je vindt successen leuker dan mislukkingen, maar het zijn de mislukkingen die je kansen geeft om te groeien. Doe, maak fouten, leer ervan en doe het opnieuw! Houd dat in gedachten als je de volgende keer (voor je gevoel) plat op je gezicht valt.

Focus op je doel.

“Zonder doel geen richting”. Er zijn genoeg mensen die jou, je plannen en initatieven maar niets zullen vinden. Wat is de negatieve impact als je naar hen zou luisteren? Je legt je bij hun kritiek neer. Je  bereikt verbazingwekkende vooruitgang als je een duidelijk SMART doel hebt. Een doel zonder activiteiten leidt natuurlijk tot niets. Denk dus over je strategie om je doel te bereiken.

Het advies: bekijk welke van deze 5 grondhoudingen het dichtste bij jou als persoon staan. Pik er één uit en ga daarmee aan de slag. Hou vol en verwonder je over de resultaten die je gaat boeken.